skip to Main Content

EKO AKCIJA – DANI TREBIŽATA 2021

Tradicionalna kulturno-turističke manifestacije “DANI TREBIŽATA” 2021. godine i ove godine realizira se od strane REFERENTNE GRUPE – ČAPLJINA ali i partnera: Ekološka udruga “Lijepa naša” – Čapljina, ReReC-a, ŠREK “VIDRA” – Ljubuški, ŠRD “AMUR” – Grude”, Udruga “ČAPLJA” – Čapljina, te NDF-a kao i općine Grude, Ljubuški i Čapljina, koji su uzeli aktivno sudjelovanju u pojedinim aktivnostima.

Ovogodišnja manifestacija imala je za cilj integraciju projektnih aktivnosti udruga koje djeluju u prostoru Tihaljina – Mlade -Trebižat kako bi se zajednički dostigli postavljeni ciljevi o zajedničkoj promociji, zaštiti i očuvanju riječnih ekosustava u slivu Neretve i Trebižata.

Partnerstvo je ostvareno sa udrugom ReReC koja realizira provodi više aktivnosti u slivu Neretve i Trebižata, a odnose se na zaštitu, očuvanju riječnih ekosustava te promociju prirodnih i kulturno povijesnih vrijednosti prostora uz rijeku Trebižat.

Aktivnosti koje se realiziraju kroz manifestaciju “DANI TREBIŽATA” bile su dobra platforma za zajednički nastup na čišćenju riječnog korita rijeke od čvrstog otpada.

Eko akcija se ove godine održala 10. – 11. 7. 2021. godine s tim da su se aktivnosti čišćenja riječnog korita odvijale na više lokacija. Kroz eko akciju prikupilo se nekoliko vreća krutog otpada koje je potom otjerano na gradsku deponiju.

Eko akcija je započela okupljanjem sudionika u Marića gaju – Grude oko 9:00 sati gdje su se sudionici (ronitelji, NVO-e, pojedinci) podijelili u nekoliko grupa koji su potom raspoređeni duž cijelog riječnog toka Tihaljina – Mlade – Trebižat.

Očišćeno je korito rijeke od krutog otpada, što ukazuje na još neizgrađenu ekološku svijet lokalnih ljudi o važnosti ovog riječnog ekosustava.. Ronitelji kao zaljubljenici u podvodni svijet još jednom su dali svoj puni doprinos očuvanju rijeke, stvarajući uvjete za razvoj i promociju turističkih aktivnosti duž njenog riječnog toka.

Sudionicima eko akcije upriličeno je spuštanje niz rijeku Trebižat kanu čamcima uz bogat sportski i kulturno zabavni program. Odmor, druženje, rekreacija, te ljubav prema prirodi još jednom su prevladali nad našom svakodnevnicom.

Uz podjelu zahvalnica svim sudionicima, predsjednik REFERENTNE GRUPE – ČAPLJINA zahvalili se svim donatorima i sponzorima koji su podržali ovu manifestaciju: Civilna zaštita ŽZH, Ministarstvo prosvjete, znanosti kulture i športa HNŽ, općini Grude, Ljubuški i Čapljina te organizacijama: CPCD-e (Centar za promociju civilnog društva ) i CEPF -u (Critical ecosystem partnership fund) koje su kroz projekte poduprli ovu manifestaciju i njen aktivnosti.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back To Top
Search