skip to Main Content

Ekološka akcija – „EKO BUNA 2015“

Ekološka udruga „LIJEPA NAŠA“ Čapljina pridružila se velikoj obitelji ljubitelja ronjenja i zaštitara prirode i riječnih ekosustava. Članovi ekološke udruge „LIJEPA NAŠA“ – Čapljina odazvali su se pozivu roniteljskih klubova (Sportsko Ekološke udruge HERCEGOVINA ) na eko akciju “BUNA 2015“ čiji je cilj bio skrenuti pozornost javnosti i odgovornih institucija na veću i učinkovitiju zaštitu i očuvanje riječnih ekosustava – ovaj put rijeke Bune.

Razvijajući metodologiju praćenja zdravlja riječnih ekosustava sa učenicima osnovnih škola iz regije Hercegovina kroz aktivnosti u sklopu projekta „Neretva – rijeka koja povezuje“, Ekološka udruga „Lijepa naša“ nastoji svoja pozitivna iskustva i modele aktivnog sudjelovanja u zaštiti riječnih ekosustava učiniti dostupnim lokalnim ljudima. Ovaj put članovi udruge svoj doprinos razvoju ideje očuvanja zdravlja riječnih ekosustava u slivu Neretve i Trebišnjice nastoji podijeliti sa roniteljskim klubovima i udrugama. Na tragu ove ideje iskazana je puna podrška Sportsko ekološkoj udruzi „HERCEGOVINA“ Mostar koja je 04.07.2015.g. organizirala eko akciju čišćenja rijeke Bune na koju se odazvalo 15 klubova i ekoloških uduga: REK “Hvidra“ – Split, ŠREK “Vidra„ – Ljubuški, RK„ Explorer“ – Sarajevo, HRK “Neum“ – Neum, RK “Neretva„ – Mostar, RK “Buk“ – Banja Luka, ATA “Bona“ – Buna, RK “Vidra“ – Modriča, RK “Periska„ – Ploče, RK “Bosna„ – Sarajevo, RK “Posejdon“ – Mostar, USR “Neretva“ – Mostar, RK “Buško jezero“ – Livno, RK “Marsonija“ – Slavonski Brod, EU “Lijepa naša“ – Čapljina.

Prije samog zvaničnog početka eko akcije nazočnim se obratio predsjednik SEUH-a doc. dr. Davorin Kozomar, te pozdravio i zahvalio svim klubovima i ekološkim udrugama koje su se odazvale ovogodišnjoj eko akciji „BUNA 2015“. Minutom šutnje odana je počast preminulom članu i jednom od osnivača SEUH, gosp. Damiru Pandži.

Nakon kratkih uputa voditeljima timova podijeljene su vrećice za otpad i ronioci su krenuli na zoron. Tijekom akcije prikupljene je uglavnom kruti otpad iz korita rijeke, te uredno spremljen u kontejnere. Uz sve napore koje roniteljske i ekološke udruge ulažu u podizanju ekološke svijesti javnosti o zaštiti i očuvanju riječnih ekosustava /zdravstvenog stanja/ i ovaj put na primjeru rijeke Bune, uvjerili smo se da nam je opće stanje svijesti o zaštiti riječnih ekosustava na niskoj razini. Žitelji Bune ulažu znatna sredstva u vanjski izgled i uređenje okućnica i vikendica, a da pri tom još uvijek nedovoljno brige i poštovanja imaju prema rijeci Bubi i Bunici koje se sve više izložene devastaciji, što od nebrige za njen okoliš do bespravne gradnje i nekontroliranog odlaganja otpada. Stoga i ne čude riječi i poruke sudionika eko akcije „Buna 2015“ da su rijeke naše prirodno BLAGO za čije STANJE/ZDRAVLJE je odgovoran svaki pojedinac ,a ekološke udruge promotori i čuvari toga blaga kojeg nam je priroda podarila.

Eko akcija Buna
Eko akcija Buna
Eko akcija Buna
Eko akcija Buna
Eko akcija Buna
Eko akcija Buna
Eko akcija Buna
Eko akcija Buna
Eko akcija Buna
Eko akcija BunaEko akcija BunaEko akcija BunaEko akcija Buna

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search