skip to Main Content

Kormorani na broju

Prije desetak dana na području Mostara uz obale rijeke Neretve ubijeno je stotinjak velikih ptica kormorana, rekao je za Bljesak.info Dražen Kotrošan iz Ornitološkog društva ”Naše ptice”. Kako je Kotrošan rekao on je iz Mostara dobio informacije od nevladine organizacije koja želi ostati anonimna da su kormorane ubili ribari kojima ove ptice prave štetu, objavljene na Internet stranicama fokus.ba i bljesak.info.

Slijedom natpisa u novinama, te na Internet stranicama koji su prenijeli vijest o organiziranom ubijanju kormorana na Neretvi od strane pojedinih članova ribarskih društava kojima kormorani navodno nanose štetu na ribljem fondu, krenuli smo u provjeru vjerodostojnosti izjava, natpisa te prikupljanju činjenica s terena.

U razgovoru sa ključnim akterima u prostoru: članovima Lovačkog društva  “Galeb” iz Čapljine, Ribarskog društva “Bijelave” iz Čapljine, Udruge “Čaplja” iz Čapljine, te Neretva Delta Forumom  odlučili smo obići cijeli prostor delte Neretve od Ušća (Republika Hrvatska) do Avijatičarskog mosta u Mostaru te pokušati utvrditi činjenično stanje. Cijeli prostor je sustavno pretražen uz traženje bilo kakvih dokaza (mrtve ptice, ostaci čahura i sl.) o navedenom incidentu. Uz sve napore koji su uložili članovi lovačkih, ribarskih, nevladinih organizacija nisu se našli opipljivi dokazi koji bi ukazivali da je došlo do odstrela jedinki velikog kormorana.

Pored napora da se nađu tragovi koji bi ukazivali na počinjeno djelo, expertna grupa odlučila je da vrši prebrojavanje velikog kormorana na cijelom području delte Neretve i Hutova blata, a sve u cilju pružanja prave informacije nadležnim institucijama, ali i samoj javnosti. Obilaskom cijelog područja uz prebrojavanje prisutnosti velikog i malog kormorana na više lokacija na području od Ušća Neretve do Bune (ušće Neretve, riječni tok Neretve ispod mosta u Metkovićima, riječni tok Neretva u Gabeli, Hutovo blato, kompenzacijski bazen Hutovo, riječni tok Neretva ispod mosta u Čapljini, riječni tok Neretva više Počitelja, riječni tok Neretva ispod Avijatičarskog mosta i ulijevanja Bune u Neretvu) utvrđena je brojnost populacije velikog  kormorana (Phalacrocorax carbo) i malog kormorana (Phalacrocorax pygmeus).

Slijedom dobivenih podatka koji su prikupljeni sa terena u periodu od 12.1. – 18.1.2017.g. utvrđena je brojnost velikog  kormorana (Phalacrocorax carbo)  na rijeci Neretvi, Trebižatu, Krupi, Mostarskom blatu u visini od  719  jedinki dok je na području Hutova blata utvrđena brojnost od 928 jedinke. Brojnost  malog kormorana (Phalacrocorax pygmeus)  na riječnim dionicama se kretala u visini od 168 i 523 ptice na području Hutova blata.

Slijedom usporenih podatka iz prijašnjih godina vidimo da je došlo do porasta u brojnosti velikog kormorana na području delte Neretve  i Hutova blata, što ukazuje na činjenicu da su navodi u medijima površni i neutemeljeni. Stoga pozivamo sve korisnike u prostoru koji upravljaju i koriste vodne resurse, divljač, riblji fond kao i zaštitare ptica da se uključe u koordiniranu akciju monitoringa  ptica na cijelom vodom području sliva Neretve i Trebišnjice kako bi se izbjegle i svele na sve neosnovane špekulacije o bespravnom odstrelu ptica močvarica, u ovom slučaju velikog kormorana.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search