skip to Main Content
Kanu safari na rijeci Trebižat

Kulturno – turistička manifestacija “DANI TREBIŽATA”

Kulturno – turistička manifestacija “Dani uz rijeku Trebižat (Tihaljina – Mlade – Trebižat)” započela je sa prvim danima srpnja. Završetak škole, početak ljetnih odmora uz sunčano vrijeme najbolja su preporuka za početak ljetnog đira, opuštanja i uživanja u ljetnim radostima. Koristeći ove pogodnosti Referentna grupa – Čapljina u suradnji sa partnerima i suradnicima: Udrugom “Kadulja” – Grude, ŠREK “Vidra” – Ljubuški, Ekološka udruga “Lijepa naša” – Čapljina, Neretva Delta Forum, udrugom “EHOO” – Čapljina i suradnicima općinama Čapljina, Ljubuški i Grude, svake godine započinje aktivnosti promocije kulturnih i turističkih potencijala uz rijeku Trebižat, točnije Tihaljina – Mlade -Trebižat.

I ove godine početak aktivnosti je 8.7.2016. okupljanjem sudionika za eko akciju čišćenja, koju će voditi ŠREK “Vidra” – Ljubuški uz podršku roniteljskih klubova iz BiH i Hrvatske, te nevladinih organizacija koje će se priključiti i sudjelovati u akciji čišćenja korita rijeke. Na eko akciji se očekuje od 60 – 80 sudionika koji će čistiti cijeli tok rijeke u dužini od 51 km, počevši od Krenice, Peć mlina, Klokuna, Vitine, Vrioštice, Baščina, Čeveljuše, Kravice, Božjaka, Studenčice, Matice pa sve do Struga u općini Čapljina.

Kanu safari na rijeci Trebižat

Aktivnosti se nastavljaju i narednog dana 10.7.2016.g. kad se organizira promocija kanu safarija na dionici od Božjaka do Struga u dužini od cca 13 km. Sudionici kanu safarija će imati priliku doživjeti ljepotu netaknute prirode uz adrenalinski naboj pri savladavanju brzataka, sedrenih slapova i bukova. Sudionicima eko akcije i kanu safarija ponudit će se razgledanje i obilazak kulturno-povijesnih vrijednosti na području uz rijeku Trebižat, Mogorjela i muzeja na Humcu.

U prostoru “Agroturizam Marića gaj” u Grudama upriličit će se izložba fotografija o rijeci Trebižat (Tihaljina – Mlade -Trebižat), te uz bogatu trpezu i kulturno umjetnički programa manifestacija će se nastaviti duboko u noć.

U biciklijadu, brudetijadu kao sastavnom djelu manifestacije sudjelovat će biciklistički klubovi iz sve tri općine, dok će gastronomsku priču predvodit ribarske udruge i ugostiteljski djelatnici kojima će se priključiti lokalno stanovništvo uz prigodan kulturno-zabavni program.

Biciklizam uz rijeku Trebižat

Sve ove aktivnosti kao i niz usporednih aktivnosti koje će se dešavati uz rijeku Trebižat (kulturno – kazališne predstave) imaju jedan cilj da se područje uz rijeku Tihaljina – Mlade – Trebižat promovira i pozicionira na bosansko-hercegovačkom turističkom tržištu kao jedinstvena destinacija.

Upravo ovaj značaj manifestacije prepoznalo je i Federalno ministarstvo kulture i športa, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a, Vlada Hercegovačko-neretvanske županije i  Općine Čapljina, Ljubuški i Grude koji su podržali ovu manifestaciju uz stvaranje jedinstvenog kulturno-turističkog proizvoda koji je ujedno potencijal i mogućnost za razvoj i uspostavu prekogranične suradnju s Republikom Hrvatskom.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search