skip to Main Content
Labudi Na Ušću Krupe U Neretvu

Labudi na ušću Krupe u Neretvu

Lijepo vrijeme privuklo je zaljubljene parove Crvenokljunih labudova da se malo odmore i sunčaju na vodenim površinama Neretve i Hutova blata. Četiri jedinke Crvenokljunih labudova (dva para) prisutna su već duže vrijeme na području rijeke Neretve podno Dračeva sa povremenim izletima ka Hutovu blatu.

Riječ je o Crvenokljunim labudovima (Cygnus olor). Prisutnost labuda na području delte Neretve i Hutova blata uopće ne treba da nas čudi, riječi su članova nevladinih organizacija gosp. Vekića i Dalmatina koji već duži vremenski period sustavno prate prisutnost i brojnost ptica močvarica na području delte Neretve i PP Hutovo blata.

Prošle godine utvrđena je prisutnost 1 primjeraka labuda, dok je 2013. godine zabilježena brojnost od 12 jedinki na području Hutova blata/Svitavsko jezero. Prisutnost labuda u zimskim mjesecima ne začuđuje lokalno stanovništvo, ali ni lovce, labud ne spada u lovnu divljač, pa sa te strane nema bojazni ni da će ih uznemiravati lovci, čak što više, imamo čestu dojavu upravo lovaca o brojnosti i lokaciji labuda na području Neretve i Huova blata, riječi su gosp. Vekića.

Za one koji ne poznaju ovu pticu važno je istači slijedeće:

Labudovima (lat. Cygnus) se naziva rod ptica iz reda patkarica.

Odrasli labudovi su između 125 do 170 cm dugački, a raspon krila je 200-240 cm. Visina na tlu može biti preko 1,2 m. Mužjaci su veći od ženki. Crvenokljuni labudovi su među najtežim letećim pticama, mužjaci teže oko 12 kg, a ženke više od 9 kg; zabilježen je mužjak od skoro 23 kg.

Mladi ptići nisu sasvim bijele boje kao odrasli, kljun im je crn, a ne narančast u prvoj godini života. Gnijezde se na hrpama granja i lišća koja grade u plitkoj vodi uz rub ili na sredini jezera. Crvenokljuni labudovi su monogamni i koriste ponovo isto gnijezdo svake godine, popravljajući ga po potrebi. Mužjak i ženka se zajednički brinu za gnijezdo. Iz jajeta, koja polažu 3-8, ptići se izliježu nakon 35 dana. Hrane se podvodnim raslinjem, koje dohvaćaju dugim vratovima. Ptice se često nalaze u kolonijama od preko 100 jedinki.

Nalaze se u cijeloj Europi, u Rusiji na istok sve do Kamčatke, u Africi, a uvezeni su u Sjevernu Ameriku.

Crvenokljunim labudovima (Cygnus olor)
Crvenokljunim labudovima (Cygnus olor)
Crvenokljunim labudovima (Cygnus olor)
Crvenokljunim labudovima (Cygnus olor)
Crvenokljunim labudovima (Cygnus olor)
Crvenokljunim labudovima (Cygnus olor)Crvenokljunim labudovima (Cygnus olor)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Top Back To Top