skip to Main Content
Prehrana ptica u Parku prirode Hutovo blato

Hutovo blato – Napori ornitologa i lovaca u zaštiti ptica tijekom zimske migracije

Dok su hladniji dani iz nas, na vidjelo su izašle sve posljedice koje je zima i led ostavili na samu vegetaciju, a time i na životinjski svijet na prostoru Hercegovine. Uslijed zaleđivanja velikog djela vodenih površina na Deranskom jezeru, a tako i na Svitavskom jezeru mnoge ptice svoj spas i potragu za hranom potražile su na vodenim površinama Neretve.

Park prirode Hutovo blato

Uz zaleđene površine na prostoru Parka prirode Hutovo blato, te riječne rukavce u delti Neretvi ornitolozi su uložili dodatne napore kako bi izvršili zimsko prebrojavanja ptica. Brojalo se na nezaleđenim dijelovima Parka prirode Hutovo blato, te na rijeci Neretvi. Uz sve napore, utvrđena je brojnost oko 30.000 ptica, najbrojnije su liske, preko 20.000. Uz liske, utvrđena je prisutnost velike patke, patke njorke, glavate patke, riđka, crninke, krža i dr. Od drugih ptica, ove godine Park prirode Hutovo blato i deltu neretvu posjetili u su crvenokljuni i žutokljuni labudovi, gdje su ovi zadnji vrlo rijetki u Hutovu blatu.

Hutovo blato za vrijeme zimske migracije ptica, redovna je postaja za ptice iz sjeverne i srednje Europe, koje se kratko zadržavaju, nahrane se, odmore, obnove snagu i nakon prikupljene snage ponovno krenu na jug.

Prehrana ptica u Parku prirode Hutovo blato

Redovne migracijske cikluse ptica mogu narušiti i dovesti u pitanje jaka zima, zaleđene vodene površine i naravno lovci koji znaju vješto iskoristiti ove vremenske nepogode/pogodnosti za odstrel nemoćnih i iznemoglih ptica.

S ciljem da se pomogne pticama, ornitolozi iz nevladinih organizacija (Čaplja, Lijepa naša, NDF, Naše ptice) u suradnji sa lovačkim organizacijama, ovih dana su pristupili pojačanoj/dodatnoj prehrani ptica i divljači i na taj način još jednom pokazali svoju odlučnost u zaštiti i očuvanju ptica na njihovom migratornom koridoru.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search