skip to Main Content

Održane radionice u sklopu projekta “Ne u mom dvorištu – Not In My Back Yard”

U sklopu projekta “Ne u mom dvorištu – Not In My Back Yard” održane su radionice sa dionicima (mjesne zajednice i NVO-a, te učenici u Osnovnoj školi “Vladimir Pavlović” ).

Radionica za mjesne zajednice i NVO-e organizirana je u Hotelu “STORIJA” – Tasovčići uz nazočnost predstavnika Centra za građansku suradnju iz Livno.

Glavni cilj projekta je: “Doprinijeti učinkovitom upravljanju otpadom na razini Grada Čapljina, uz integraciju i kreiranje zajedničke politike upravljanja i postupanja sa otpadom na razini HNŽ “.

Sudionicima su problematiku u vezi otpada predstavili znanstveni i stručni suradnici koji su bili zaduženi za teme:

  • sc. Marlena Ćukteraš – Upravljanje reciklažom i sekrecijom otpada;
  • Zdenko Mandić – reciklažna dvorišta i regionalni centri za zbrinjavanje otpada;
  • Elma Zukić – primjena novih tehnologija u prikupljanju otpada.

Osnovni cilj radionice je bio približiti, upoznati ključne dionike o sustavu prikupljanja, selekcije, reciklaže, konačnog odlaganja otpad do novih tehnologija koje se koriste u prikupljanju otpada.

Demistificirati sindrom NIMBY efekt – Not In My Back Yard -Ne u mom dvorištu” koji se javlja kod lokalnog stanovništva pri najmanjoj pomisli da se otpad odlaže u njihovoj blizini.

Edukacija i konkretiziranje problema postupanja s otpadom do njegova konačnog zbrinjavanja ključni su za svaku lokalnu zajednicu pa i Grad Čapljinu koja se već duži niz godina bori za rješavanjem ovog problema.

Kao zaključak od svih sudionika je da se o ovoj teme malo posvećuje pažnje mada dotiče sve lokalne sredine i mjesne zajednice, te da lokalni mediji i JKP Čapljina u suradnji s NVO-e i gradskom upravom moraju više vremena posvetiti edukaciji i podizanju opće svijesti građana o ovom problemu.

Jedan od ključnih element u cijelom ovom procesu je kontinuirana edukacija kako lokalnih dionika, učenika i gospodarstvenika do uspostave jedinstvene baze podatka o količinama i nelegalnim odlagališta do uspostave zelenog telefona kao alata za prijavu svih nelegalnih i protuzakonitih radnji po pitanju devastacije prirodnih resursa i zagađenje okoliša.

Upoznavanje učenika Osnovne škole “Vladimir Pavlović” Čapljina općenito o otpadu, selekici i reciklaži te načinim i mogućnostima uključivanja istih u cijeli proces postupanja s otpadom.

Škola, profesori i učenici su iskazali veliki interes za ovu radionicu te podržali inicijativu da se isti uključe u rješavanje ovog problema kroz konkretne akcije prikupljanja sekundarnih sirovina ( papir, plastične i staklene ambalaža, raznih vrsta najlona i plastičnih vrećica.).

Predavači su podržali inicijativu učenika te obećali pružit jednu ovakvu projektnu inicijativu škole i učenika o njihovom konkretnom sudjelovanju i doprinosu zaštiti okoliša na području Grada Čapljina.

Projekt podržali

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search