skip to Main Content

Eko Hercegovina – broj 7

Poštovani čitatelji,

ovaj broj časopisa malo je drugačije koncipiran u odnosu na standardnu shemu na koju ste do sada navikli. Razlog se krije u spoznaji o sve većoj ulozi NVO-a u kreiranju politike zaštite prirode i okoliša u svijetu, kao i zaštiti biološke raznolikosti. U tom kontekstu predstavit ćemo Vam neke njihove projektne aktivnosti u Mediteranu.

CEPF (Critical Ecosystem Partnership Fund) je međunarodna organizacija čiji je cilj zaštita biološke raznolikosti u najugroženijim regijama, takozvane hot spots biološke raznolikosti. Ova organizacija investira u konzervatorske radne projekte na području Sredozemlja, koja je s površinom od 2 085 292 km2 druga po veličini hot spot na svijetu, a treća po bogatstvu biološke raznolikosti s preko 13 000 endemskih biljnih vrsta.

U cilju jačanja lokalnih NVO-a CEPF je objavio javni poziv na koji se prijavilo preko 30 projektnih prijedloga iz Bosne i Hercegovine, dok je fi nacijsku podršku dobilo njih deset (10). Spremnost NVO-a da se uključe u zaštitu kritičnih ekosustava (hot spots: donji tok rijeke Neretve, Hutovo blato i rijeka Trebižat) dovoljno govori o njihovoj snazi i znanju koje može biti u funkciji lokalne i šire zajednice.

Stoga Vam u ovom broju predstavljamo najuspješnije projektne prijedloge koji ujedno prezentiraju rad NVO-a na zaštiti i očuvanju ovih kritičnih ekosustava u cijelom mediteranskom bazenu.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search