skip to Main Content
Požar u dolini rijeke Neretve

Požari prijetnja biološkoj raznolikosti

Vječita su pitanja koja pred sebe ali i javnost postavljaju zaštitari prirode, lovci, lokalno stanovništvo. Kad pitate zaštitare oni će Vam odgovoriti da trsku pale lovci radi dobivanja plana i samog lova. Lovci će Vam odgovoriti da lovci štite ptice i da njima nije u interesu paliti trsku.

O lokalnih ljudi možete dobiti samo jedan odgovor, neka trska gori, ali da se ne zahvati  plastenike ili nasade koji se nalaze u močvarnom dijelu.

Upravo ovakvi odgovori prisutni su u javnosti ovih dana kada hektari tršćaka gore u delti Neretvi. U konačnici svi su u pravu ali i u krivu, jedinio što vatrogasci interveniraju ali često bezuspješno, zbog nepristupačnog i močvarnog terena. Požari su redovito pojava za vrijeme bure ili juga, to svi u delti to znaju, ali nitko da poduzme adekvatne mjere zaštite. Naši stari rekli bi na ovo, ništa novo, ništa neobično, opet će se močvara zazeleniti u proljeće.

Međutim, od korisnika do upravljača svatko ima svoju priču, razloge uz opravdanje svojih postupaka i nadležnosti. U stvarnosti, postavlja se osnovno pitanje, tko upravlja ovim močvarnim područjima u delti Neretvi. Istinu za volju, malo će te sugovornika naći koji će Vam daju pravi odgovor. Stvarni i zakonski upravitelji zaštićenim područjima u delti Neretvi je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u DNŽ, a svi drugi su korisnici prostora. Svih šest zaštićenih područja u delti Neretvi (Prud, Orepak, Desne, Kuti, Parila, ušće Neretve) uvršteni su u NATURA 2000, a delta Neretve proglašena Ramsarskim područjem, i tako bi mogli nabrajati u nedogled. Međutim, činjenice su jedno, svake godine u vatrenoj stihiji u delti Neretvi izgori desetine hektara tršćaka, a s njima strada i ptičji i životinjski svijet, ukupni krajolik se devastira, a da pri tom nitko da sada nije snosio nikakvu odgovornost niti posljedice Uobičajena situacija za nas, ali kako iznaći zajednički nazivnik za rješenje koje će koristiti svima. Svaki probleme nosi sa sobom i određena rješenja ako se želi istinski riješiti i oko kojih se trebaju svi korisnici prostora usuglasit.

Dobar primjer su poplave koje su u delti Neretve redovita pojava sa velikim materijalnim štetama za lokalno stanovništvo. Rješenje za poplave se našlo kroz izgradnju nasipa koji štitili određena naselja u delti od poplave. Rješenje problema paljenja trske može se tražiti kroz izgradnju promatračnica u močvarnom djelu delte, s koje će vršiti redovito promatranje, dojavljivanje i uzbunjivanje vatrogasnih postrojbi. Konsenzus svih korisnika prostora oko uspostave i funkcioniranja promatračke postaje/promatračnice imao bi višestruku korist  za sve korisnike prostora. Vatrogasna postrojba imala bi uspostavljenu protupožarne prevencije i smanjen broj izlazaka na teren, zaštitari prirode mogli bi koristiti promatračku postaju za promatranje ptica i time stvoriti održivu turističku aktivnost, a lovci bi promatračnicu mogli koristiti za kontrolu i monitoring krivolova.

Na ovaj način svi korisnici prostora imali bi korist, a lokalno stanovništvo dobilo novu turističku atrakciju.

Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke Neretve
Požar u dolini rijeke NeretvePožar u dolini rijeke NeretvePožar u dolini rijeke NeretvePožar u dolini rijeke Neretve

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search