skip to Main Content

Ptice dočekale završetak lovne sezone

Završetak lovne sezone na ptice močvarice završio je sa 28.02.2016. godine. Lovačke puške stavljene su u soške, a članovi lovačke organizacije “Galeb” – Čapljina sumiraju rezultate lovne sezone 2015./16. i okreću se novim zadaćama.

Monitoring stanja ptica u Parku prirode Hutovo blato

Monitoring stanja ptica u Parku prirode Hutovo blato.

Jedna od predstojećih zadaća je i proljetno prebrojavanje divljači u lovištu čiji će rezultati biti osnova za lovnu 2016./17. godinu. Međutim, i nevladine organizacije (Ekološka udruga “Lijepa naša” – Čapljina, Udruga – “Čaplja”, NDF, EHOO) ne miruju. U suradnji sa djelatnicima Parka prirode “Hutovo blato” 28.02.2016.g izvršili su prebrojavanje ptica močvarica na području Parka “Hutovo blato” i time zaključili i ovu lovnu sezonu.

Nevladine organizacije planirale su nastavak aktivnosti na području delte Neretve u okviru projekta “Praćenje migracije ptica i krivolova u PP Hutovo blato i delti Neretvi” s ciljem bolje zaštite i očuvanja stabilne populacije ptica močvarica, kako na području delte Neretve tako i šire regije.

Nakon zimske migracije ptice ulaze u proljetnu seoba koja je već vidljiva po prisutnosti ptičjih vrsta koje su već pristigle na područje Parka prirode “Hutovo blato” i delte Neretve.

Monitoring stanja ptica u Parku prirode Hutovo blato

Grupiranje Sive čaplje (Ardea cinerea) na području Bjelina, znak je da su počele pripreme za gniježđenje koje se svake godine odvija na Deranskom jezeru.

Zbog izuzetno blage, bolje reći tople zime, ovogodišnja migracija je počela nešto ranije u odnosu na prethodne godine. Već u siječnju je registrirana prisutnost Velike bijele čaplje (Egretta alba), koja je prethodnih godina bila registrirana uglavnom krajem veljače. Prisutnost Male bijele čaplje (Egretta garzetta) od desetak jedinki pokazuje da su i one nešto ranije došle nego prethodnih godina. Siva čaplja (Ardea cinerea) polako dostiže svoju proljetnu brojnost.

Primijećena su grupiranja u parove Velike patke (Anas platyrhynchos), Crne liske (Fulica atra), Ćubastog gnjurca (Podiceps cristatus), koje se redovite gnjezdarice Hutova blata. U cilju sustavnog praćenja ptica i krivolova, članovi tima promatrača ptica utvrdili su na području Parka prirode “Hutovo blato” 15908 ptica. Najveću brojnost pokazuje Crna liska (Fulica atra) sa 12594 ptice.

Brojnost ptica na kraju lovne sezone govori o tome da su napori koji su uloženi u kontrolu krivolova ipak urodili plodom, mada je isti i dalje prisutan, ali u znatno manjem broju i opsegu. Međutim, evidentno je da krivolov nije više masovna pojava na području delte Neretve i Hutova blata, nego je sveden na pojedinačne upade, koji će se uz veću suradnju i koordinaciju svih aktera u prostoru moći i zaustaviti.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search