skip to Main Content

Zimsko prebrojavanje ptica močvarica – IWC- na području Hutova blata i delte Neretve u BiH

Područje Hutova blata i delte Neretve u Bosni i Hercegovini i ove godine dio su međunarodne akcije Zimskog prebrojavanja ptica vodenih staništa (International Waterbird Census – IWC) koje će se održati u periodu od 07. do 20. siječnja 2016. godine. U organizaciji Biroa za istraživanje vodenih ptica (Wetlands International) zimsko prebrojavanje ptica – IWC provodi se još od 1967. godine. Ovaj međunarodni program danas pokriva više od 25 000 močvarnih staništa u više od stotinu zemalja sa ciljem prikupljanja podataka o brojnosti i promjenama populacija ptica, vezanih za vodena staništa, koja su na svjetskom razini najosjetljivija na ljudske aktivnosti, kako bi se odredila najvažnija područja za njihov opstanak i pripremila strategija zaštite,korištenja i upravljanja područjima i vrstama. U Bosni i Hercegovini sa zimskim prebrojavanjem ptica – IWC započelo se 1998. godine.

Ovogodišnje zimsko prebrojavanje ptica (IWC) na području Parka prirode Hutovo blata i delte Neretve u BIH provodi se u sklopu projekta „Monitoring of birds and bird crime in Nature Park Hutovo Blato and Neretva Delta” kojeg provodi Ekološka udruga “Lijepa naša” – Čapljina, Lovačko društvo “Galeb” – Čapljina, Park prirode “Hutovo blato”, Euronatur i Ornitološko društvo “Naše ptice” – Sarajevo.

Aktivnosti na razini BiH provodi se u suradnji sa Udrugom za zaštitu ptica i prirode “Čaplja” Čapljina, Neretva Delta Forum – Mostar, Referentna grupa – Čapljina, Udruga „EHOO“ Čapljina, Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Centar za životnu sredinu – Banja Luka, Centar za održivi razvoj i ekologiju – Trebinje te Udruga “Naša Baština” Tomislavgrad te drugim udruženjima i pojedincima koji čine jedinstvenu mrežu promatrača ptica na razini BIH.

Uspostavom sustavnog monitoring praćenja ptica močvarica i stanja krivolova na području PP “Hutovo blato” i delte Neretve od rujna 2015. godine pokazuje svoje rezultate kroz sve veću prisutnost ptica močvarica na ovim područjima. Ovogodišnje zimsko prebrojavanje omogućit će nam uvid u trenutno stanje populacije ptica močvarica tj. praćenje promjena u brojnosti i distribuciji pojedinih vrsta, bolje poznavanje manje poznatih vrsta, te sam značaj ovog području za ptice močvarice na razini BIH i u međunarodnom kontekstu.

Članovi NVO-a i djelatnici Parka prirode “Hutovo blato” pozivaju Vas da nam se pridružite u ovoj sveobuhvatnoj akciji koja će se provoditi od 07. siječnja do 20. siječnja 2016. godine.

Sve informacije možete dobiti na službenim stranicama Parka prirode “Hutovo blato” i na našoj Internet stranici.

Kontakt osobe: Josip Vekić; Marinko Dalmatin ili Pero Zekušić.

This Post Has 0 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Back To Top
Search